Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Huis kopen?

Posted by pieter1265 on 20 november, 2014 om 9:25 Comments reacties (41)

Als je op zoek bent naar een huisje kun je gaan huren of kopen. Vaak is het lastig om te bepalen wat het beste is, ga je een huis huren of ga je toch voor een koophuis? In dit artikel zullen wij bekijken wat er allemaal komt kijken bij deze opties.

 

Als je gaat huren betaal je een bepaald bedrag aan huur elke maand, dit wordt de huurprijs genoemd. Een huurwoning via een woningbouwvereniging is vaak een stuk goedkoper dan een huurwoning die je direct gaat huren. Vaak kom je wel op een wachtlijst te staan bij een woningbouwvereniging. Het kan soms wel enkele jaren duren voordat je in aanmerking komt voor een huurwoning.

Een huis kopen is qua wachttijd vaak wat minder lang dan bij een huurwoning via een woningbouwvereniging. Als je een huis leuk vindt kun je een bod uitbrengen. Dit bod moet wel in de buurt van de vraagprijs zitten, anders wordt je niet serieus genomen door de verkopende partij. Als het bod wordt geaccepteerd kan al het papierwerk beginnen en de koop in orde worden gemaakt. Afhankelijk van de situatie van de huidige bewoners wordt bepaald wanneer je de woning kunt betrekken.

 

Huren heeft als voordeel dat defecten vaak kosteloos worden gerepareerd, bij kopen moet je hier zelf mensen voor inhuren. Als je zelf erg handig bent kun je hiermee een hoop geld besparen. Een voordeel van kopen is dat de waarde van je woning steeds groter wordt. Na bijvoorbeeld 20 jaar heb je een grote winst als je de woning verkoopt, bij huren is dit natuurlijk niet aan de orde.


Sparen of geld lenen

Posted by pieter1265 on 20 november, 2014 om 9:15 Comments reacties (0)

Als je gaat sparen ontvang je rente. Hoe veel deze rente is hangt van twee zaken af, namelijk het geld dat op de spaar rekening staat en het rentepercentage. Wij gaan dit met een voorbeeld bekijken. De looptijd die wij als voorbeeld nemen is 2 jaar. Stel dat je 2 jaar lang 10.000 euro op je rekening hebt staan en het rentepercentage is 5%, dan ontvang je per jaar 500 euro aan rente.

In totaal krijg je dus 1000 euro over twee jaar. Een mooi rentebedrag, maar hoe kan ik meer worden? Op twee manier kun je ervoor zorgen dat je meer rente ontvangt. Manier één is het extra toevoegen van geld op je spaar rekening. Manier twee is proberen een hogere rente te krijgen. Beide manieren kunnen natuurlijk niet altijd. Soms heb je niet meer geld wat je kunt bij storten op je spaar rekening. De rente heeft ook een keer het maximum bereikt. Het verschil in rentepercentage kan per bank wel erg verschillen. Let dus goed op bij welke bank je gaat sparen, zo voorkom je dat je geld misloopt. Dat zou natuurlijk jammer zijn.

Bij welke bank moet je nu een spaar rekening aanvragen, dat is een erg goede vraag. Er zijn namelijk tientallen verschillende banken en deze willen allemaal dat je een rekening bij hen opent. SOmmige banken hebben enkel een speciale internetspaarrekening Banken lokken vaak met mooie slogans en hoge spaar rentes. Maar niet alleen de rente is belangrijk. Het is namelijk ook van groot belang of het geld moet worden vast gezet of niet.

Als het geld vast gezet moet worden voor bijvoorbeeld 3 jaar, dan is dat extra nadelig. Je kan dan niet bij je geld. In sommige vallen kan je er wel bij, maar moet je een (grote) boete betalen. Dan heb je dus niks aan je spaar rekening gehad. Let dus goed op of het geld vast gezet moet worden of dat het gewoon vrij opneembaar is. Als het vrij opneembaar is, dan is dat een groot voordeel.


Rss_feed